O șansă pentru fiecare în Sg. Mureș

„O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș” 2017-2020

Primăria, Asociația Divers, Organizația Caritas Alba Iulia – Asistență socială și Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” au desfășurat proiectul „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș” între 2017 și 2020.

Scopul proiectului “O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș” a fost acela de a reduce numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, în principal în rândul cetățenilor din cele patru comunități din cadrul proiectului, cu preponderență de etnie romă, excluși din punct de vedere social. Proiectul a fost implementat prin următoarele activități: acțiuni integrate în domeniul educației, al ocupării forței de muncă, al asistenței sociale, îmbunătățirea condițiilor de viață, asistență juridică, combaterea discriminării și promovarea interculturalității. Obiectivul general al proiectului a fost de a oferi servicii pentru 600 de persoane (300 de copii și 300 de adulți), preponderent membri ai comunității rome din Sângeorgiu de Mureș.

Instrumentele aplicate în combaterea excluziunii sociale și în vederea îmbunătățirii bunăstării grupului țintă au inclus: o hartă digitală interactivă a locurilor de muncă pentru facilita integrarea pe piața muncii; diverse cursuri de formare profesională, inclusiv pentru persoanele cu nivel scăzut de calificare; micro-granturi bazate pe planuri de afaceri pentru înființarea a 10 întreprinderi mici; campanii de sensibilizare; servicii de informare și consiliere în domeniul social, educațional, al sănătății și al locuințelor și servicii de plasare de locuri de muncă pentru a facilita angajarea a cel puțin 90 de persoane.

Serviciile sociale și de sănătate au asigurat acces în primul rând la două puncte de sănătate și igienă în Cotuș și Sângeorgiu de Mureș. Acestea sunt clădiri modulare dotate cu dușuri, toalete și mașini de spălat, care pot oferi facilitățile de igienă și de spălare a rufelor necesare persoanelor care nu au acces la apă în apropierea locuințelor lor.

În paralel, s-a desfășurat și o campanie de combatere a prejudecăților, menită să adreseze și să combate prejudecățile populației din Sângeorgiu de Mureș și ale viitorilor angajatori față de familiile defavorizate. Acest lucru a fost realizat prin petreceri de stradă, activități interculturale și activități de conștientizare a importanței identității.

Bugetul total al proiectului a fost de 15 119 838,62 lei, din care 12 851 854,33 lei din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, 2 117 854,63 lei de la bugetul național și 150 554,66 lei de la Primăria Sângeorgiului de Mureș.